Na građevinskom portalu:

VIŠESLOJNI PARKET

Kod višeslojnog parketa gornji sloj je od plemenitih vrsta drveta, koji imaju debljinu oko 3 mm do 8 mm, kako bi se pod mogao brusiti. Donji slojevi su od mekanog drveta, kao što su bor i smreka .
    Prednost višeslojnog parketa je njegova velika dimenzija, te se zahvaljujući tome polaže brže i lakše, bez obzira radi li se o plivajućem polaganju ili velikoplošnom lijepljenju. Zbog velikih dimenzija nastaje podna obloga bez fuga.. Mogu se proizvoditi i u većim širinama, te na taj način ne treba računati s rasjedom drveta.
      Gotovi parketi se često proizvode s lock-odnosno klik sistemom, te se može polagati bez ljepila ili zabijanja. Površina višeslojnog parketa se već tvornički lakira, tako štedite proceduru brušenja ili uljenja kod kuće, a pod se može koristiti odmah nakon polaganja. Prema podacima proizvođača gornji sloj debljine 4 mm može se brusiti dva do tri puta, za razliku od masivnog parketa, koji se može brusiti češće. Ukupni vijek trajanja je 25 do 50 godina što leži znatno ispod vrijednosti masivnog parketa. Što je korisni sloj deblji/pokrivni sloj plemenitog drveta/ to je vijek trajanja višeslojnog parketa duži.



http://www.staklotehnika.hr/parketi-laminati.html

1 komentar:

  1. Super članak, nisam znala da višeslojni parket ima takve prednosti, sviđa mi se što nema lijepljenja.

    OdgovoriIzbriši